Άσκηση και παιδιά

Τι είναι η άσκηση;
Άσκηση είναι οτιδήποτε μας κάνει να σηκωνόμαστε από τον καναπέ και να ενεργοποιούμαστε, μια βόλτα στην εξοχή, το παιχνίδι με μια μπάλα, το να κάνουμε ποδήλατο. Για όσους από τους ενήλικες δεν συνέχισαν μετά το σχολείο να αθλούνται, η άσκηση είναι ίσως κάτι μακρινό και κουραστικό ή κάτι που θα ήθελαν να είχαν συνεχίσει γιατί μερικές φορές αισθάνονται πόνους στο σώμα και οι φυσιοθεραπείες δεν βοηθούν… Όμως για τα παιδιά η άσκηση είναι η καθημερινότητά τους. Όλες οι κινητικές δεξιότητες που κατακτούν από μωρά έχουν από πίσω τους την προσπάθεια ενός αθλητή. Τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν αστείρευτη ενέργεια και μια συνεχή ανάγκη να εκτονώνονται σωματικά.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της άσκησης και τι προσδοκούμε για τα παιδιά μας;
Τα άμεσα και ορατά οφέλη είναι η ενδυνάμωση, η αντοχή, η ευλιγισία, ο συντονισμός και ο έλεγχος των κινήσεων. Υπάρχουν όμως και τα μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως η ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος, η ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και η διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους. Τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα το σώμα και τις κινήσεις τους, τα αντανακλαστικά τους, βελτιώνουν τον συντονισμό μεταξύ ματιών και άκρων. Πολλαπλά είναι και τα ψυχολογικά οφέλη, όπως η μείωση του άγχους και του κινδύνου εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η άσκηση βοηθάει στη γρηγορότερη και την ουσιαστικότερη κοινωνικοποίηση των παιδιών, παρέχει ευκαιρίες για αυτοπροβολή, χτίζει την αυτοπεποίθηση και αναπτύσσει αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Η συμμετοχή στον αθλητισμό βοηθάει τα παιδιά στο σχολείο;
Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ιδιαιτέρως σε εκείνο το τμήμα του που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Όσα παιδιά ασκούνται τακτικά επιδεικνύουν βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη, γρηγορότερο χρόνο αντίδρασης και υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας, βελτίωση της προσοχής, της συγκέντρωσης και της διανοητικής οξύτητας. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που ασκούνται σε καθημερινή βάση παρουσιάζουν ανώτερη κινητική δεξιότητα, σχολική απόδοση και καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο σε σχέση με παιδιά που δεν ασκούνται. Είναι εμφανές και λεπτομερώς καταγεγραμμένο ότι η φυσική άσκηση έχει ένα μετρήσιμο, θετικό αποτέλεσμα στη διανοητική ευημερία του μαθητή. Στα οφέλη της άσκησης θα πρέπει να συγκαταλέγεται η μείωση της επικίνδυνης συμπεριφοράς και η αυξημένη ενσωμάτωση σε κοινωνικές ομάδες.

Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη διέξοδος για όλα τα παιδιά, είναι ένα όχημα για να κάνουν φίλους, καθώς και μια σωστή, υγιεινή δραστηριότητα που τους επιτρέπει να μη κάθονται μόνα τους μπροστά στην τηλεόραση. Η χαρά, η συμμετοχή και το δέσιμο με τα άλλα παιδιά είναι πολύ πιο σημαντικά μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι για παράδειγμα το ανταγωνιστικό κομμάτι ενός αθλήματος.


Μετάβαση στο περιεχόμενο