Γιατί Κουνγκ Φου;

Γιατί να επιλέξουμε να μάθουν τα παιδιά μας κουνγκ φου;
Είναι πολλά τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από την εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες, σωματικά και ψυχικά. Οι αθλητές μαθαίνουν από μικρή ηλικία να θέτουν στόχους, να αγωνίζονται για αυτούς ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα προπόνησης και να απολαμβάνουν την ικανοποίηση όταν τους πετυχαίνουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό, πειθαρχεία, υπομονή και επιμονή. Η φιλοσοφία του κουνγκ φου, που μεταφράζεται ως χρόνος και προσπάθεια, μας διδάσκει τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε μας απασχολεί

  1. Τα σωματικά οφέλη του κουνγκ φου είναι τα πιο γνωστά: ισορροπία, συντονισμός, συγκέντρωση, αλτικότητα, αρμονία στην κίνηση και ταχυδύναμη. Πέρα από αυτά, είναι επίσης η συμπόνοια, η ομαδικότητα, η ταπεινότητα και η αυτοεκτίμηση. Η εκμάθηση της αυτοάμυνας είναι απλώς το μπόνους που τα συνοδεύει.
  2. Το κουνγκ φου διδάσκει την αυτεπίγνωση και τη σύνεση, και τα δυο εξαιρετικά σημαντικά για όλα τα παιδιά. Τους επιτρέπει να κοιτάξουν μέσα τους και να δουν την αληθινή αιτία για τα συναισθήματά τους. Με αρκετή εξάσκηση, μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να καταλάβουν ότι η έντονη συμπεριφορά είναι αχρείαστη και ότι, για παράδειγμα, μπορούν να αποτρέψουν ξεσπάσματα θυμού από το να συμβούν.
  3. Το κουνγκ φου διδάσκει τη συγκέντρωση. Εκτός από τις βασικές ασκήσεις, διδάσκονται με συγκεκριμένη σειρά φόρμες, τις οποίες τα παιδιά επαναλαμβάνουν με στόχο την απομνημόνευση. Η επανάληψη μιας φόρμας δημιουργεί νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο του παιδιού, που του επιτρέπουν να επικεντρώνεται καλύτερα και σε άλλες ασκήσεις. Με την επαναλαμβανόμενη άσκηση, η συγκέντρωση γίνεται ευκολότερη.
  4. Το κουνγκ φου προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα πολύ ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Καθώς εξασκούνται, με τον καιρό βελτιώνονται. Οι προπονητές βοηθούν ώστε τα παιδιά να εμπεδώσουν την αίσθησή τους ότι είναι δυνατά και ότι έχουν τη δική τους αξία. Σταδιακά καταφέρνουν να δουν ότι είναι ικανά να πετύχουν τους στόχους τους και αρχίζουν να ανεβαίνουν επίπεδα. Η προαγωγή στο επόμενο επίπεδο παρέχει ένα τεράστιο αίσθημα ολοκλήρωσης και αυτό βοηθάει στην αυτοωρίμανση και αυξάνει την αυτοεκτίμηση.
  5. Το κουνγκ φου είναι διασκεδαστικό για όλα τα παιδιά. Πολλά παιδιά έχουν παρακολουθήσει παιδικά προγράμματα δράσης στην τηλεόραση ή έχουν παίξει βιντεοπαιχνίδια με εντυπωσιακές κινήσεις κουνγκ φου και το βρίσκουν πολύ ελκυστικό. Οι ασκήσεις βέβαια στην αρχή είναι πιο απλές και γίνονται πιο σύνθετες καθώς περνάει ο καιρός. Αν τα παιδιά διασκεδάζουν ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν όλη τους την προσοχή σε κάτι που τους αρέσει, είναι ικανά να πετύχουν ραγδαία βελτίωση.
  6. Το κουνγκ φου τα διδάσκει να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Το να βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα όπου προπονούνται και μαθαίνουν δίπλα-δίπλα με παιδιά που ίσως έχουν διαφορετικές ανάγκες από αυτά, είναι σημαντικό. Τα διδάσκει ότι όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες για χαρά, φιλία και γυμναστική. Ακόμα κι αν κάποιοι είναι διαφορετικοί, μπορούν να είναι μέλη της ομάδας. Σε ένα περιβάλλον άθλησης γίνεται ξεκάθαρο ότι όλοι, όσο διαφορετικοί και αν είναι, προσπαθούν και επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Όλοι είμαστε άξιοι σεβασμού και κάθε προσπάθεια ανταμείβεται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο